28 Ocak 2019 Pazartesi



 Hipofiz adenomu nedir, ne gibi şikayetlere neden olur, ameliyatı nasıl yapılır, hangi doktora gitmeliyim?

Aradığınız cevaplar burada…
            Hipofiz bezi vücudun hormon salgılaması için ana emri veren, beyinin alt bölgesinde bulunan bir salgı organıdır. Boyut olarak 10 mm’ yi geçmeyen bu küçük organ vücudun hormon düzenlemesi gibi büyük bir görev üstlenmiştir. Hipofiz bezi tümörlerinden en sık görüleni iyi huylu bir tümör olan adenomdur. Tabi adenomdan başka tümörlerde görülebilir bunun için detaylı bir değerlendirme yapmak gerekmektedir.
            Peki nedir hipofiz adenomu semptomları? Saçlarda kuruma, dökülme, kilo alma veya verme, baş ağrısı, aşırı sinirlilik hali, kadınlarda sakal çıkması, göğüs kıllanması, durduk yere göğüslerden süt gelmesi, adet düzensizliği, erkeklerde göğüslerde büyüme, göğüsten süt gelmesi, cinsel isteksizlik ayrıca tiroid hormon bozuklukları, kortizol denen vücut steroid dengesinin bozulması, bazen insülin-glukagon adlı diyabet hormonlarında bozukluk bile yapabilir. Optik sinirlere çok yakın olduğundan boyutundaki artış sonucu optik sinire bası yaparak görme alanını daraltabilir bunun sonucunda görme kayıpları gelişebilir.
            Yukarıda saydığımız semptomlardan bazıları sizde de görülüyorsa yapmanız gereken bir beyin cerrahı randevusu almaktır. Önce detaylı bir muayeneden geçirildikten sonra bazı tetkikler istenmesi gerekmektedir. Bu tetkiklerin başında vücudun tüm hormonlarının kan değerlerine bakmak gelmektedir. Görme alanı testi yapılarak optik sinir basısı mutlaka değerlendirilmelidir. Görüntüleme tetkikleri olarak damar içi kontrast madde verilerek çekilen hipofiz MR yapılmalıdır. Bunların sonucunu bir bütün halinde en iyi beyin cerrahı değerlendirecektir. Çünkü tıpkı beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi gibi hipofiz adenomu ameliyatı da beyin cerrahi bilim dalının alanına girmektedir.
            Yapılan tetkikler sonucunda eğer ameliyat kararı verilirse ek tetkikler yapılması gerekecektir; kafa grafileri, beyin ve burun sinüslerini gösteren ince kesit tomografi, kan sayımı bunlardan bazıları. Eski yıllardaki cerrahi yöntemler açık beyin cerrahisi iken günümüzde burun deliğinden girerek bu tümör temizlenebilmektedir. Tabi küçük bir burun deliğinden girip beyinin en önemli bölgelerinden biri olan hipofizden tümörü temizlemek yıllarca bu ameliyatı sayısız kez yapmış ve bu konuda bilgi birikim sahibi olan ellerde daha güvenle yapılmaktadır. Sorunsuz geçen bir hipofiz ameliyatından sonra yoğun bakım yatağı gerekmeksizin, hastalar dikiş izi olmadan sadece burun tamponuyla birkaç gün geçirirler. Burun tamponu da çekildikten sonra kısa yatış süresiyle taburcu edilebilmektedir.
            Ankara beyin cerrahi camiasında burundan hipofiz ameliyatı (Transsfenoidal hipofizektomi) yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline bu ameliyatın eğitimini almaya gelmekte ve hastalarını da bu konuda ehil kişilere yönlendirmektedir.
         Hipofiz adenomunu düşündüren şikayetleriniz varsa adresiniz bu konuda deneyim sahibi bir beyin cerrahı olmalıdır…

0 yorum:

Yorum Gönder