19 Mart 2019 Salı


Alzheimer çözümsüz değil!

           
Efendim, Tanrıya şükürler olsun ki modern tıp sayesinde insan ömrü giderek uzadı. Çoğumuzun ebeveynleri hayatta, üstelik nazar değmesin sağlıklılar da. Aman onlar başımızdan hiç eksik olmasınlar. Tabii ki ileri yaşa bağlı olarak hepsinin başında bir takım sağlık sorunları var, ama biz de onlar için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Herhalde hepiniz katılırsınız, sağlık söz konusu edildiğinde; en önemli şey akıl sağlığı. Çocuğu olmaktan gurur duyduğumuz, bir zamanlar aklının ışığına hayran olduğumuz büyüklerimizin giderek bunaması çok üzücü bir durum; insanın içi parçalanıyor.
Burada sadece en önemli noktayı vurgulamak istiyorum: Alzheimer olabileceğini düşündüğümüz ebeveynlerimizi, diğer bir deyişle bunama hastalarını iyileştirmek için yapılabilecek hiçbir şey olmadığını sakın düşünmeyin. Bu tip her yedi hastanın biri, yapılacak basit bir ameliyatla eski haline döndürülebiliyor!
            Varlığı 1965 yılından beri bilinen söz konusu ‘Adams Hakim’ hastalığında yürüyüş bozukluğu genellikle ilk ortaya çıkan bulgu. Tipik yürüyüş yavaş ve ayağı yerden kaldırmadan sürükleme tarzında atılan küçük adımlar şeklindedir, hasta dönüşlerde zorlanır. Zihinsel değişikliklerise, yakın geçmişi hatırlamada zorluk şeklinde bir hafıza kaybı; azalmış dikkat ve düşüncede yavaşlama şeklindedir. Bazen görülen idrar kaçırmayakınmasına gelince,  hastalar ilk başta tuvalete yetişemediklerinden söz ederler.
            Söz konusu hastalık, bunamaya yol açan nedenler arasında tümüyle tedavi edilebilen; yani hastanın yaşamına eskiden olduğu gibi normal bir yaşlı olarak devam edebildiği tek hastalık. Bu insanların beyninde ortaya çıkan küçülmeye bağlı olarak, beynin çevresini kaplayan beyin omurilik sıvısının arttığını biliyoruz. İşte bu durum ‘bunama’ tablosu ile ilişkilidir.
            Hastalığın diğer bir adı da ‘Normal Basınçlı Hidrosefali’ dir. Tedavi amaçlı yapılan şant takılma ameliyatının başarılı olma şansı ise, cerrahiden 3 ila 6 ay sonra % 65 - % 95 arasında. Üstelik iyileşme görülecek bu hastaları, ameliyattan önce yapılacak bir testle saptamak ta mümkün.
            Onlar unutsa da siz unutmayın!

14 Mart 2019 Perşembe







Prof. Dr. Tunçalp Özgen’e Ağıt...



Tunçalp hoca. Bakın hoca diyorum. Yüzyılın cerrahı vs gibi süslü bir sıfatı yoktu belki. Ama adının arkasına hoca sıfatı eklenebilen nadir cerrahlardan. Türkiye’deki tüm beyin cerrahlarına bir şekilde dokunmuştur. Aynı Yücel hoca, Kemali hoca gibi. “Türkiye’de bugün her yerde, hatta kasabalarda bile beyin cerrahisi yapılabiliyorsa onun sayesindedir” denebilecek birkaç kişiden biri. Sadece iyi cerrah değil. İyi kalpli, kibar, hep yapıcı. Kibir genlerini baskılayabilmiş bir insan. Benim de hocamdı ama ona ağabey demek ayrı bir keyifti. Ağabeydi çünkü. Işıklar içinde uyusun...

4 Mart 2019 Pazartesi


Tortikollis (eğri boyun hastalığı) nedir? Sebepleri nelerdir, teşhisi nasıl konur, tedavisi nasıldır?
Sorularınızın tüm cevapları burada…


            Tortikollis yani eğri boyun hastalığı bir boyun kası olan sternokloidomastoid kasın sağ veya sol tarafta kısa olması sonucu meydana gelir. Bir tarafta kısa olan kas boynu kendine doğru çeker, çene diğer tarafa döner. Zamanla kulak eğrileşerek kişide boynun eğri kalmasına sebep olur. Yüz bölgesi de bu eğrilikten etkilenerek asimetrik olur.

            Eğri boyun hastalığı en sık doğumsal hadiselere bağlı gelişir. Bebeğin anne karnında yanlış pozisyonda olması, doğum esnasındaki travmalar, doğum kanalına sıkışma, doğum esnasında veya sonrasında olan enfeksiyonlar doğumsal eğri boyun hastalığının nedenleri iken, erişkinlerde görülen eğri boyun hastalığının nedenleri kas spazmı, boyun omurgasında kırık, boyun eklemlerinde kireçlemeler, boyun bölgesinde meydana gelen ligaman hasarları, kas enfeksiyonları, lenf bezi iltihapları, boğazda meydana gelen apseler ve en önemlisi travma olarak sıralanabilir.
            Eğri boyun hastalığının teşhisinde öncelikle hastanın tüm şikayetleri dinlenerek, ayrıntılı bir muayeneden geçirilmelidir. Bazı manevra testleri ve refleks muayeneleri yapılır. İstenecek boyun tomografisi ve MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra EMG adı verilen sinir ileti testleri de yapılmalıdır. Bu tetkiklerin sonucunu size en iyi beyin cerrahı analiz edecek ve tedavi planlamasını yapacaktır.
            Tedavisinden de bahsedecek olursak: Öncelikle özellikle bebeklerde meydana gelen boyun eğriliği çok vakit kaybetmeden hızlıca tedavi edilmelidir. Çünkü çenede, boyunda, yüzde, kulakta meydana gelen şekil bozukluğu hızlıca tedavi edilmezse kalıcı olacak ve bu kişinin tüm hayatını etkileyecektir. Tedavi seçenekleri arasında fizyoterapi programları, egzersizler, fizik tedavi hareketleri, kas gevşetici ilaçlar ve cerrahi tedavi bulunmaktadır.
            Öncelikle fizyoterapi programına alınan hastalarda fayda sağlamadığı saptanırsa cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale boyun kaslarına yapılacak gevşetme ve şekil verme işlemine dayanır. Boyun eğriliği cerrahisinde özellikle kas içi ve boyun bölgesi sinirlerin gerek anatomik yapısına hakim olma, gerekse bu bölge cerrahisini defalarca yapmış olması nedeniyle deneyimli beyin cerrahları bu ameliyatı sıkça yapmakta ve faydalı sonuçlar alabilmektedir.
            Sizin de yakınında veya kendinizde bu tip sorunlar mevcutsa adresiniz boyun anatomisini iyi bilen ve bu ameliyatı defalarca yapmış bir beyin cerrahı olmalı…