31 Mart 2020 Salı






Koma durumu ve bilinç değişikliklerinde hastaya yaklaşım nasıl olmalı, bu durumlarda tedavi nasıl yapılmalı?

Koma ile ilgili aradığınız cevaplar burada…

            Bilinç, kişinin kendinin ve çevresinin farkında olması durumudur. Koma, dış uyarılara rağmen kendinin ve çevresinin farkında olmama durumudur. Bilinç bulanıklığı ise uyarılabilirlik ve farkında olmanın azalması halinde kullanılan bir terimdir. Bilinç durumu değerlendirilirken yapılan muayene sonrası koma skalası puanlaması yapılarak hastanın koma derecesi bulunmaktadır.

            Komadaki hastaya yaklaşırken önce hastanın neden komaya girdiği bulunmalıdır. Metabolik veya kronik bir sistemik hastalığa (kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kanserler, vb gibi) bağlı olabilir. Fakat koma sıklıkla kafa travmaları, beyin tümörleri, beyin damar hastalıkları, menenjit, ensefalit, omurilik yaralanması gibi durumlarda gözlenmektedir. Bu nedenlere bağlı gelişen komada tedavi bir beyin cerrahı tarafından yapılmalıdır.

            Bir koma hastasına mutlaka bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalı. Yoğun bakımda nedene yönelik tedavinin yanı sıra diğer sistemlerle ilgili tedavilerin de itinalı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu hastalarda solunumun kontrolü, kalp atımının stabil halde tutulması, yatak yaralarına önlemler alınması, gereken sıvı ve elektrolitlerin takviye edilmesi gerekmektedir. Hastalar damardan beslenebildiği gibi burundan mideye gönderilen kateter veya direk mideye açılan delikten de beslenebilmektedir. Günlük nörolojik muayeneler yapılarak aileye her gün detaylı bilgi verilmelidir. Bir koma hastasında yoğun bakım yönetimi ne kadar iyi yapılırsa hastanın düzelme şansı o kadar artmaktadır. Bunun için de hastayı koma girmiş hastalar konusunda deneyimli hekimlere teslim etmek gerekir.

            Sizin de bu tip komaya giren veya bilinç değişikliği yaşayan hastanız varsa adresiniz bu konuda deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…    

1 yorum: