4 Mart 2019 Pazartesi


Tortikollis (eğri boyun hastalığı) nedir? Sebepleri nelerdir, teşhisi nasıl konur, tedavisi nasıldır?
Sorularınızın tüm cevapları burada…


            Tortikollis yani eğri boyun hastalığı bir boyun kası olan sternokloidomastoid kasın sağ veya sol tarafta kısa olması sonucu meydana gelir. Bir tarafta kısa olan kas boynu kendine doğru çeker, çene diğer tarafa döner. Zamanla kulak eğrileşerek kişide boynun eğri kalmasına sebep olur. Yüz bölgesi de bu eğrilikten etkilenerek asimetrik olur.

            Eğri boyun hastalığı en sık doğumsal hadiselere bağlı gelişir. Bebeğin anne karnında yanlış pozisyonda olması, doğum esnasındaki travmalar, doğum kanalına sıkışma, doğum esnasında veya sonrasında olan enfeksiyonlar doğumsal eğri boyun hastalığının nedenleri iken, erişkinlerde görülen eğri boyun hastalığının nedenleri kas spazmı, boyun omurgasında kırık, boyun eklemlerinde kireçlemeler, boyun bölgesinde meydana gelen ligaman hasarları, kas enfeksiyonları, lenf bezi iltihapları, boğazda meydana gelen apseler ve en önemlisi travma olarak sıralanabilir.
            Eğri boyun hastalığının teşhisinde öncelikle hastanın tüm şikayetleri dinlenerek, ayrıntılı bir muayeneden geçirilmelidir. Bazı manevra testleri ve refleks muayeneleri yapılır. İstenecek boyun tomografisi ve MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra EMG adı verilen sinir ileti testleri de yapılmalıdır. Bu tetkiklerin sonucunu size en iyi beyin cerrahı analiz edecek ve tedavi planlamasını yapacaktır.
            Tedavisinden de bahsedecek olursak: Öncelikle özellikle bebeklerde meydana gelen boyun eğriliği çok vakit kaybetmeden hızlıca tedavi edilmelidir. Çünkü çenede, boyunda, yüzde, kulakta meydana gelen şekil bozukluğu hızlıca tedavi edilmezse kalıcı olacak ve bu kişinin tüm hayatını etkileyecektir. Tedavi seçenekleri arasında fizyoterapi programları, egzersizler, fizik tedavi hareketleri, kas gevşetici ilaçlar ve cerrahi tedavi bulunmaktadır.
            Öncelikle fizyoterapi programına alınan hastalarda fayda sağlamadığı saptanırsa cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale boyun kaslarına yapılacak gevşetme ve şekil verme işlemine dayanır. Boyun eğriliği cerrahisinde özellikle kas içi ve boyun bölgesi sinirlerin gerek anatomik yapısına hakim olma, gerekse bu bölge cerrahisini defalarca yapmış olması nedeniyle deneyimli beyin cerrahları bu ameliyatı sıkça yapmakta ve faydalı sonuçlar alabilmektedir.
            Sizin de yakınında veya kendinizde bu tip sorunlar mevcutsa adresiniz boyun anatomisini iyi bilen ve bu ameliyatı defalarca yapmış bir beyin cerrahı olmalı…

0 yorum:

Yorum Gönder