1 Temmuz 2019 Pazartesi




Köşe tümörü (akustik nörinom, schwannom) nedir? Bulguları nelerdir, tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır?

            Köşe tümörü, akustik nörinom veya schwannom adıyla bilinen bu tümör beyin sapı ile beyinciğin birleşim noktasında olup bu bölgeye serebellopontin köşe adı verilmektedir, köşe tümörü tabiri de buradan gelmektedir. Vücudun derisi, tüm organların üzerini örten fasiyalar olduğu gibi sinir dokusunun da bir kılıfı vardır. İşte bu tümör sinir kılıfından kaynaklanır. Ve sadece serebellopontin köşede değil sinir kılıfının olduğu her yerde olabilir. Ama biz köşedeki tümörden bahsedeceğiz.
            Serebellopontin köşeden işitme ve denge iletimini sağlayan sekizinci sinir geçer, yedinci sinir de bu bölgeye çok yakındır. O kadar sinsi bir tümördür ki belli bir boyuta gelene kadar hiçbir bulgu vermez. Boyut artışını takiben önce sekizinci sinir basısı yapar, hastalarda işitme kaybı ön planda olmakla birlikte kulakta çınlama, baş dönmesi, kulakta basınç hissi, denge kayıpları, beyin sapı basısı sonrası bir veya iki tarafta birden felç benzeri güçsüzlük, yedinci sinir basısına bağlı yüz felci, tat alma sorunları görülebilir. Unutulmaması gereken en önemli konu tedavi edilmezse ölümcül seyredeceğidir.
            Başvurunuz sonrası önce şikayetleriniz dikkatle dinlenmeli ve detaylı bir fizik muayene sonrası bazı tetkikler istenmelidir. Damardan ilaç verilerek çekilen MR, serebellopontin köşedeki kemik yapısını gösteren ince kesitli tomografi, yüz felci ve işitme kaybının değerlendirilmesi için EMG ve işitme testleri yapılmalıdır. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek size tedavinizle ilgili bilgileri verecektir. Şunu söylemek çok yanlış olmayacaktır “bu hastalığın kesin tedavisi ameliyat olmaktır”.
            Serebellopontin köşe yani beyincik ve beyin sapı bileşke bölgesi anatomik olarak çok önemlidir. Özellikle sekizinci, yedinci ve beşinci sinirlerin o bölgede olması, ayrıca beyin sapı ve beyincik gibi hayati organları ilgilendirmesi bu ameliyatı zor kılan faktörlerdir. Ameliyat esnasında mutlaka sinir monitorizasyonu yapılmalı hastaya bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır. Cerrahi olarak çok önemli bir bölge olduğundan mutlaka deneyimli ellerde yapılması gereken, iyi bir cerrahi sonrası hastaların tam iyileşmeyle normal yaşantılarına dönebildiği bir tümördür.


0 yorum:

Yorum Gönder